Toyota 50 bin aracını acil onarım için geri çağırdı

Toyota 50 bin aracını acil onarım için geri çağırdı

Toyota, ABD içindeki 50.000 eski aracı, Takata tarafından üretilen hava yastıklarının patlayabileceği ve insanlara ölümcül zarar verebileceği gerekçesiyle acil onarım için geri çağırdı.

Toyota tarafından “Araba Sürmeyin” başlıklı uyarı ile geri çağırılan araçlar arasında 2003 – 2004 model Corolla, 2003 – 2004 Corolla Matrix ve 2004 – 2005 model RAV4 yer alıyor. Geri çağırmanın geçerli olduğu Toyota model araç sahipleri de bu uyarı üzerine harekete geçti.

2009 yılından bu yana 30’dan fazla ölüm vakası, Takata’nın ürettiği hava yastığı şişiricileri yüzünden meydana geldi.

Toyota, “Hava yastığı açıldığında mekanizma içindeki bir parçanın patlaması ve kesici metal parçaların fırlayarak ölümcül risk yaratabilme ihtimalinin çok yüksek olduğunu” doğruladı.

Bu parçaların “sürücü ya da yolcu koltuğunda yer alan insanların ciddi yaralanma veya ölümle sonuçlanabilecek olaylara neden olabileceği” de belirtildi.

Takata hava yastığı şişiricileriyle ilgili ciddi sorunlar, 100 milyondan fazla ürünü ve 20’den fazla otomobil üreticisini kapsayan, motor endüstrisi tarihindeki en büyük güvenlik geri çağırmasıyla sonuçlandı.

ABD’de on beş yıldan fazla süredir araç geri çağırmaları, davalar ve cezai soruşturmalar yüzünden Takata, 2017’de iflas başvurusunda bulunmuştu. Takata’nın varlıkları iflas yüzünden yaklaşık 1,6 milyar dolara (1,3 milyar £) Çin’in sahip olduğu Key Safety Systems’e satıldı.

Toyota’nın son aylarda yaşadığı tek sorun bu da değil. Japon otomobil devi, Toyota Industries tarafından geliştirilen dizel motorlara yönelik sertifikasyon testlerindeki düzensizlikler nedeniyle bazı araçların sevkiyatını da askıya aldı. Bir araştırma, Toyota Industries çalışanlarının beygir gücü çıkış testlerini manipüle ettiğini ortaya çıkardı. Toyota, etkilenen motorların Hiace minibüsü ve Land Cruiser spor arazi aracı da dahil olmak üzere dünya çapında satılan 10 modelde kullanıldığını söyledi.

Toyota aynı zamanda binek otomobil uzmanı Daihatsu’nun, otuz yılı aşkın bir süre öncesine dayanan güvenlik testlerinde sahtecilik yaptığını kabul etmesinin ardından, suistimal vakalarının da üstesinden gelmeye çalışıyor.

2023 yılının son dönemlerinde Daihatsu genel merkezine Japonya Ulaştırma Bakanlığı tarafından bir baskın yapılmış ve araçların küresel sevkiyatları askıya alınmıştı. Hükûmet daha sonra üç Daihatsu modelinin sertifikasyonunu iptal etti.

Bu hafta Toyota’nın yan kuruluşlarındaki skandallar sorulduğunda başkan Koji Sato, işçilerin yoğun rekabetin olduğu bir sektörde işin kolayına kaçma baskısı hissettiğini kabul etti.

“Sadece test sahasındaki kişilerin değil, aynı zamanda yönetimin de sertifikasyon konusunda doğru anlayışa sahip olmadığının farkındayız” dedi.

Bir başka gelişmede Salı günü Toyota, 2023’te rekor düzeyde (11,2 milyon araç) satış yaparak üst üste dördüncü kez dünyanın en çok satan otomobil üreticisi konumundaki yerini güçlendirdiğini açıkladı.

Toyota’nın en yakın rakibi Alman araç devi Volkswagen geçen yıl 9,2 milyon araç sattı.


Bir yorum yazın

Ankara Haber Online sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et