Zuckerberg’in de aralarında olduğu teknoloji patronları çocukların çevrimiçi güvenliğine ilişkin ifade verecek

Zuckerberg’in de aralarında olduğu teknoloji patronları çocukların çevrimiçi güvenliğine ilişkin ifade verecek

META şirketinin sahibi Mark Zuckerberg ve X’ten Linda Yaccarino gibi isimlerin de aralarında bulunduğu teknoloji liderleri, çocukların çevrimiçi ruh sağlığı ve güvenliğine ilişkin endişelerin artması ile ilgili bugün Washington’da ifade verecek.

Politikacıların birçoğu, dev teknoloji şirketlerinin çocukları cinsel sömürüden korumak için yeterince çaba göstermediğini ifade ediyor.

Çocukların çevrimiçi güvenliği için daha sert kanunlar çıkarmaya yönelik çalışmaların yanı sıra teknoloji patronlarının şu ana kadar alınan önlemlerle ilgili açıklama yapmasını talep ediyorlar.

İfadeye çağırılanlar arasında TikTok, Discord ve Snapchat’in üst düzey yöneticileri de var.

Böylece, X’ten Bayan Yaccarino da dâhil olmak üzere birçok yönetici Kongre önünde ilk kez ifade vermiş olacak.

Bayan Yaccarino’nun yanı sıra Discord patronu Jason Citron ve Snap şirketinin şefi Evan Spiegel, Senato Yargı Komitesi duruşmasına katılmayı kabul etmeden önce mahkeme celbi aldı. META’nın patronu Zuckerberg ve TikTok genel müdürü Shou Zi Chew gönüllü olarak ifade vermeyi kabul etmişti.

Senatörler Dick Durbin ve Lindsey Graham yapılması planlanan eylemleri açıklarken “Ebeveynler ve çocuklar daha fazla önlem talep ediyor” dediler.

Duruşma, META’nın eski bir kıdemli çalışanının Kongre’ye “Instagram’ın gençleri cinsel tacizden korumak için yeterince çaba göstermediğine inandığını söylemesinden” üç ay sonraya denk gelmiş olacak.

O dönemde Meta, gençler için çevrimiçi daha güvenli bir ortam oluşturmak amacıyla “30’dan fazla araç” ile geliştirme yapıldığını söylemişti.

Çevrimiçi çocuk istismarı ve zarar verici olabilecek diğer eylemler

Senato Yargı Komitesi aynı konuyla ilgili olarak Şubat 2023’te bir duruşma düzenledi. Tanıklar ve senatörler, firmaların hesap vermesi gerektiği konusunda anlaştılar.

Yasa koyucular o zamandan beri, yakın zamanda Snapchat tarafından desteklenen Çocukların Çevrimiçi Güvenliği Yasası (KOSA) gibi yasa tasarılarını öne sürdüler.

Komitenin, yapay zeka kullanılarak oluşturulan sahte görüntüler de dâhil olmak üzere, çocukların çıplak görsellerinin çevrimiçi olarak paylaşıldığı yönündeki raporlardan özellikle endişe duyduğuna inanılıyor.

ABD’li senatörler bu tür görüntülerde artış olduğunu söyledi. Ayrıca duruşmanın diğer nedenleri olarak ihbarcıların sunduğu delilleri ve çocuk istismarından kurtulanların ifadelerini gösterdi.

Bazıları çocuk ve genç hesaplarına yaklaşımları nedeniyle davalarla karşı karşıya olan büyük teknoloji şirketleri, sorunu çözmek için çaba gösterdiklerini ifade etti.

Microsoft ve Google, platformların bu tür içerikleri tespit etmesine ve ABD’deki Ulusal Kayıp ve İstismara Uğramış Çocuklar Merkezi’ne bildirmesine yardımcı olacak araçlar geliştirdi.

Sosyal medya platformları da çocukların çevrimiçi güvenliğini artırmak için çeşitli değişiklikler yaptı.

Örnek olarak birçoğu, erişimi kontrol altına alan ve hatta ebeveynlere çocuklarının sosyal medyada ne kadar zaman harcadığını gösterebilen ebeveyn kontrollerini uyguluyor. Diğer bazı platformlarda da çocuklara bir süre sonra platformu kullanmayı bırakmalarını hatırlatan araçlar yer alıyor.

Firmaların çocukları çevrimiçi ortamda korumak için kullandığı diğer sistemler arasında “kendine zarar verme” gibi zararlı içeriklerin sosyal medya akışlarından gizlenmesi ve “yetişkinlerin çocuklara doğrudan mesaj göndermesinin kısıtlanması” yer alıyor.

Ancak hiçbiri siyasetin önde gelenlerinin ve kamuoyunun, büyük teknoloji firmalarının daha fazla incelemeye tabi tutulması yönündeki tepkilerinin çığ gibi büyümesini engelleyemedi.


Bir yorum yazın

Ankara Haber Online sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et